Orice site web indiferent de tipul lui este necesar sa aiba un certificat SSL care asigura securitatea site-lui. Va prezentam cateva informatii utile despre certificatul SSL:
- SSL este prescurtarea de la Secure Sockets Layer si este un standard, protocol de securitate care a fost dezvoltat de Netscape in 1994, acesta fiind reprezentat printr-un lacat alaturi de mesajul "Secure". Protocolul HTTPS inseamna conexiune de internet sigura care este realizata prin acest certificat SSL. "S" de la HTTPS inseamna "securizat" adica securizeaza conexiunea server - browser. Certificatul SSL este un fisier de date care securizeaza informatiile primite din online: parole, email, date despre carduri si conturi bancare. Informatiile sensibile este bine sa fie introduse doar pe website-uri cu protocolul HTTPS.
- Inainte ca informatiile sa ajunga pe internet, acestea sunt criptate cu ajutorul certificatelor SSL ceea ce inseamna ca datele nu pot fi modificate sau furate, decriptarea informatiilor se poate realiza doar de acel server ale carui date ii sunt trimise. De multe ori utilizatorii primind informatia de la browser ca website-ul respectiv nu este securizat, parasesc site-ul indreptandu-se spre alte website-uri securizate. Cu ajutorul certificatului SSL website-ul va avea o pozitionare mai buna in motorul de cautare Google.
- Validarea certificatului SSL se poate face prin 3 moduri: DV - Domain Validation, OV - Organization Validation, EV - Extended Validation. Primul mod se adreseaza site-urilor web, magazinelor online mici, blogurilor, este cel mai usor de obtinut si cel mai ieftin, se confirma activarea certificatului SSL prin email. Al doilea mod este cel mediu care presupune trimiterea prin posta a actelor despre proprietarul domeniului pentru a valida identitatea proprietarului si offline. Al treilea mod consta in trimiterea actelor in limba engleza, durata obtinerii certificatului este mai mare si costa ceva mai mult, fiind dedicat pentru organizatii mari, banci, etc.
- In rezultatele cautarilor, Google plaseaza website-urile care nu au certificat SSL pe pozitiile inferioare ceea ce duce la un raking scazut. 85% dintre utilizatori nu doresc accesarea site-urilor fara certificat SSL, deaorece sunt nesigure si nu accepta sa isi lase datele personale pe asemenea website-uri.
- Inca din anul 2014 Google a inceput recomandarea certificatului SSL, iar din anul 2018 Google Chrome a implementat certificatul SSL ca standard, fiind urmat de celelalte browsere. Website-urile care nu au activat acest certificat SSL primesc mesajul in browser "Not secure" sau eroarea "Your connection is not private", in concluzie, trebuie cumparat certificatul SSL.
- Acesta difera in functie de felul certificatului ales, preturile incep de la 10$/an si depasesc 1000$/an, rar gasesti certificat SSL gratuit. Toate cele 3 feluri de certificate SSL asigura o conexiune criptata, o conexiune sigura.